Pim van Heertum

Draai uw telefoon om de website te bekijken

Caravanbanden en camperbanden

Caravanbanden en camperbanden

Jaarlijks trekken veel Nederlanders er op uit met de caravan, vouwwagen of camper. Pim van Heertum raadt automobilisten aan om de caravanband jaarlijks te laten controleren. Dat voorkomt vervelende incidenten tijdens een plezierige vakantie.

Het is verstandig om de banden van uw caravan, vouwwagen of camper na zes jaar te vervangen. Sommige verzekeraars stellen dit zelfs als eis. De kwaliteit van de banden kan dan niet meer worden gegarandeerd; de banden drogen vaak uit en gaan scheuren vertonen in de wang en het profiel. Bovendien staan caravanbanden vaak lang op een gedeelte van het profiel, waar de band sterk onder leidt. Het soort caravanband is onder andere afhankelijk van het draagvermogen (maximaal 3500 KG) en het voertuig. Caravans staan vaak de hele winterperiode stil op één plek. De caravanbanden moeten in de winter vaak langdurig het volle gewicht dragen. Veel caravanbezitters realiseren zich niet dat stilstand ook slijtage veroorzaakt. Verder neemt de bandenspanning af tijdens de stallingsperiode. Dat is gevaarlijk, slecht voor het milieu en kost meer brandstof wanneer er weer gereden wordt.

Een goede bandenspanning van caravanbanden vermindert de bandenslijtage en het brandstofgebruik. Te lage bandenspanning zorgt ook voor minder draagvermogen en vergroot de kans op een klapband. Vul daarom uw banden met stikstof. Dit voorkomt verlies van bandenspanning, een klapband en slijtage van de band door de winterstalling.